Begraafplaatsen in Leiden
In Leiden zijn verschillende begraafplaatsen te vinden. Er is één gemeentelijke begraafplaatsen in Leiden, dit is begraafplaats Groenesteeg (hier wordt niet meer begraven). Er is ook nog een grote begraafplaats welke eigendom is van een stichting, dit is begraafplaats Rhijnhof. Op die laatste begraafplaats vinden tegenwoordig de meeste begrafenissen plaats.
Algemeen graf of particulier graf
Een veel gestelde vraag als het gaat over begraafplaatsen is de vraag wat het verschil is tussen een algemeen graf en een particulier graf.
In een algemeen graf worden doorgaans drie overledenen op volgorde van overlijden begraven. Doorgaans gaat dit om overledenen die elkaar bij leven niet hebben gekend. Op het graf hebben de nabestaanden een derde deel van het oppervlak om er eventueel een monumentje op te plaatsen. Een algemeen graf is doorgaans goedkoper dan een particulier graf. De grafrust termijn is tien jaar en kan daarna niet worden verlengd. Tien jaar na de laatste bijzetting mag het graf worden geruimd. In dat geval worden de menselijke resten doorgaans bijgezet in een massagraf (knekelput) elders op de begraafplaats.
Een particulier graf wordt ook wel eens een eigen graf of huur graf genoemd. De rechthebbende van het graf mag bepalen wie er in het graf worden begraven. Doorgaans zijn dit familieleden. De grafrusttermijn bedraagt doorgaans twintig jaar of langer en kan later worden verlengd. Een particulier graf is doorgaans duurder dan een algemeen graf.
Graven worden geruimd als nabestaanden niet meer betalen
Mensen die kiezen voor een begrafenis doen dit vaak omdat men het een prettig idee vindt dat het lichaam na de begraafplaats voor altijd vredig op de laatste rustplaats blijft liggen. Maar dat is doorgaans helaas niet het geval. Nabestaanden zullen ook in de toekomst opnieuw moeten betalen om de grafrechten te behouden.
Nabestaanden hebben na het verstrijken van de grafrechten de keuze om te betalen om de grafrechten te verlengen. Kunnen of willen ze niet betalen dan wordt het graf geruimd. Het verlengen kan steeds voor periodes van bijvoorbeeld 10, 20 of 30 jaar.
Eeuwige grafrust wel mogelijk
Mensen die het liefst begraven willen worden, maar die niet willen dat hun lichaam na verloop van tijd wordt opgraven kunnen kiezen voor een natuurbegraafplaats. Er zijn verschillende natuurbegraafplaatsen in Nederland waar niet geruimd wordt.
Op een natuurbegraafplaats telt het principe dat de overledene echt in de natuur wordt begraven. Op het graf mag geen blijvend grafmonument worden geplaatst. Via GPS wordt precies bijgehouden waar iemand is begraven zodat nabestaanden er altijd weer naartoe kunnen. Deze nabestaanden worden in de toekomst niet meer geconfronteerd met de pijnlijke vraag of ze de grafrechten willen verlengen of dat het graf geruimd mag worden. Een ander voordeel is dat sommige natuurbegraafplaatsen veel goedkoper zijn dan de traditionele begraafplaatsen en nabestaanden besparen ook nog eens de kosten van een grafmonument. Daardoor kan het al snel de moeite waard zijn om eens te kijken naar de mogelijkheden van natuurbegraafplaatsen. Het kan best zijn dat men dan iets verder van huis wordt begraven, maar daar staat dan eeuwige grafrust tegenover en een mooie plek midden in de natuur.
Kijk voor meer informatie over natuurbegraafplaatsen op www.groeneuitvaart.nl.
Begraafplaats Rhijnhof
Begraafplaats Rhijnhof bestaat sinds 1910. Op de begraafplaats kunnen mensen worden begraven van alle gezindten en culturen. De begraafplaats is eigendom van de Stichting Beheer Begraafplaats Rhijnhof te Leiden (SBBR).
In 1998 is een speciale rouwsteiger gerealiseerd bij begraafplaats Rhijnhof. Hierdoor is het mogelijk om de overledene per boot over de Oude Rijn naar de begraafplaats te brengen. Er zijn twee rederijen die hiervoor speciale arrangementen aanbieden. Op de begraafplaatsen zijn verschillende grafvakken die verschillende mogelijkheden bieden op het gebied van de te plaatsen grafmonumenten. Mensen die een graf zoeken kunnen bij de ingang van de begraafplaats gebruik maken van de grafwijzer. Men kan de naam van de overledene intypen om vervolgens een plattegrond uit te laten printen zodat het graf gemakkelijk te vinden is.
Heel speciaal is de gedenkmuur op de begraafplaats. Op deze gedenkmuur kunnen nabestaanden een naamplaatje laten aanbrengen. De naambordjes worden afgedrukt in verschillende kleuren. De naamkaartjes kunnen gekocht worden per periodes van tien jaar. Op de begraafplaats is ook een speciaal islamitisch deel en er zijn diverse asbestemmingen.
Voor een begrafenis kan er een dienst worden gehouden in de aula van Crematorium Rhijnhof dat eveneens is gelegen op de begraafplaats. Het is ook mogelijk om een condoleance te houden in een van de koffiekamers van het crematorium, maar er zijn ook nog tientallen andere hele geschikte locaties in Leiden, kijk voor inspiratie in het hoofdstuk Condoleance.
Begraafplaats Rhijnhof
Laan te Rhijnhof 4
2332 HZ Leiden
Tel. (071) 532 06 09
info@rhijnhof.nl
Begraafplaats Groenesteeg
Begraafplaats Groenesteeg dateert uit 1813 en is dus al ruim tweehonderd jaar oud. Sinds 1975 wordt er niet meer begraven op begraafplaats Groenesteeg. Van oorsprong was de begraafplaats eigendom van de gereformeerde kerk, maar na ongeveer twintig jaar werd begraafplaats Groenesteeg overgedragen aan de gemeente Leiden.
Tegenwoordig zorgt de Stichting tot instandhouding van de begraafplaats Groenesteeg ervoor dat de begraafplaats behouden blijft voor de toekomst De begraafplaats ligt prachtig in het centrum van Leiden en beschikt nog steeds over een aula. Op de begraafplaats zijn veel bekende Leidenaren begraven, waaronder de moeder van Vincent van Gogh. De begraafplaats is een rijksmonument en tegenwoordig ook een openbaar stadspark met hele mooie bomen.
Begraafplaats Groenesteeg
Groenesteeg 126
2312 SR Leiden
www.begraafplaatsgroenesteeg.nl
R.K. Begraafplaats Zijlpoort
Begraafplaats Zijlpoort is de katholieke begraafplaats voor Leiden. De begraafplaats dateert uit 1828 en werd eind jaren zestig gesloten voor de uitgifte van nieuwe graven. Het bijzondere is dat de begraafplaats tegenwoordig weer open is en er dus nieuwe graven worden uitgegeven voor katholieken uit Leiden.
In 2010 bezocht Omroep West de begraafplaats tijdens Allerzielen en maakte er onderstaande reportage:
R.K. Begraafplaats Zijlpoort
Haven 64
2312 ML Leiden
Tel. 071 – 52 26 166