Waar hou je de plechtigheid
De uitvaartplechtigheid is de bijeenkomst waar familie, vrienden, kennissen en andere belangstellenden afscheid nemen van de overledene. Hoe de uitvaartplechtigheid wordt ingevuld verschilt per familie. Iedereen kan het afscheid helemaal naar eigen smaak en wens invullen. De meeste uitvaarten worden gehouden in een van de aula’s van crematorium Rhijnhof. Deze aula’s worden ook regelmatig gebruikt voor begrafenissen.
Er zijn ook verschillende uitvaartondernemers met een uitvaartcentrum in Leiden waar de plechtigheid gehouden kan worden in een aula. In de aula’s van uitvaartcentra en crematorium Rhijnhof zijn alle faciliteiten aanwezig die nodig zijn om een plechtigheid te kunnen houden. Denk daarbij aan televisieschermen waarop zowel video’s als foto’s vertoond kunnen worden tijdens de uitvaartplechtigheid. Ook zijn er geluidsvoorzieningen zodat alle aanwezigen de uitvaartdienst goed kunnen volgen. Sommige aula’s beschikken ook over een automatisch video opnamesysteem. Hiermee kan de plechtigheid worden opgenomen. Men moet er wel rekening mee houden dat deze systemen geen echte sfeer kunnen overbrengen omdat het om een paar vaste shots gaat. Het wordt daardoor vaak een heel statisch geheel. Families die echt een mooi verslag van de dag van de uitvaart willen hebben kunnen er beter voor kiezen om een professional een film te laten maken. Via Uitvaart.nl kunnen professionele televisiemakers worden ingehuurd die dagelijks werken in de uitvaartbranche. Mail voor informatie en tarieven naar info@uitvaart.nl.
Na de plechtigheid vindt de begrafenis of crematie plaats. Bij een begrafenis gaan doorgaans alle belangstellenden mee naar het graf om daar aanwezig te zijn bij het zakken van de kist in het graf. Als de overledene wordt gecremeerd kunnen een paar mensen mee naar de ovenruimte om daar aanwezig te zijn bij het invoeren van de kist. Lees meer over het invoeren van de kist in de oven in het hoofdstuk Crematorium Leiden. Aansluitend aan de begrafenis of de crematie wordt doorgaans de condoleance gehouden. Net als bij de uitvaartplechtigheid telt ook hier dat mensen het geheel helemaal naar eigen inzicht kunnen invullen. Kijk voor inspiratie voor een condoleance op een geheel eigen wijze in het hoofdstuk Condoleance in Leiden.
Uitvaart in zalencentrum, kroeg of buurthuis
De meeste uitvaarten worden gehouden in een van de traditionele uitvaartlocaties. Maar het is ook mogelijk om de uitvaart te houden op een plek die eigenlijk helemaal niets te maken heeft met de uitvaartbranche. Soms vinden nabestaanden een uitvaartcentrum of crematorium erg beladen en geven ze er de voorkeur aan om op een meer ‘eigen’ plek afscheid te nemen van hun dierbare.
Er zijn tientallen hele mooie en geschikte locaties in Leiden waar een uitvaartplechtigheid gehouden kan worden. Nabestaanden denken soms dat uitbaters van horecagelegenheden niet zitten te wachten om hun etablissement open te stellen voor een uitvaartplechtigheid. Maar tegenwoordig zijn er juist steeds meer horecagelegenheden die open staan voor uitvaarten, zeker als de condoleance ook wordt gehouden op dezelfde locatie. Families die een gelegenheid op het oog hebben kunnen daarom altijd even bellen om te vragen of er een uitvaartplechtigheid gehouden mag worden. Uw uitvaartondernemer kan natuurlijk ook zorgen voor het contact.
Het kan heel bijzonder en persoonlijk zijn om afscheid te nemen van een overledene op een plek die bij leven veel heeft betekend voor de overledene en de nabestaande(n). Stel dat de overledene is getrouwd in Partycentrum Groenoord, zou het dan niet heel bijzonder zijn om diezelfde locatie te gebruiken voor het afscheid? Als iemand al jaren vrijwilliger was bij een sportclub in Leiden dan kan het misschien heel speciaal zijn om de uitvaartplechtigheid te houden in de kantine van de club. Zo zijn er natuurlijk nog veel meer voorbeelden te bedenken, wat dacht u van een uitvaart in de stamkroeg van de overledene. Het is helemaal aan de nabestaanden om te bepalen waar ze de uitvaartplechtigheid willen houden. Maar er is vaak veel meer mogelijk dan mensen denken.
Uitvaart in eigen achtertuin
Als er thuis voldoende ruimte is om alle belangstellenden van de uitvaart te ontvangen dan kan het ook een optie zijn om de plechtigheid te houden in eigen huis of in de achtertuin. Een thuisuitvaart heeft meerdere voordelen. Zo is het natuurlijk heel erg persoonlijk en intiem om afscheid te nemen in het huis waar de overledene woonde. Daarnaast is er ook een financieel voordeel omdat er natuurlijk geen huur betaald hoeft te worden voor het gebruik van de ruimte.
Bij een thuisuitvaart moet doorgaans wel meer worden geregeld. Denk daarbij aan de inhuur van voorzieningen om alle bezoekers op een goede manier te kunnen ontvangen, geluidsinstallaties, catering, parkeergelegenheid, sanitair etc. Vraag uw uitvaartondernemer om te helpen bij de organisatie. De uitvaartverzorger weet uit ervaring precies wat er allemaal geregeld moet worden en kan de familie daardoor ontzorgen zodat die de tijd kan gebruiken om te rouwen en bij de overledene te zijn. Als de uitvaart thuis wordt gehouden kan het ook een optie zijn om er ook samen te komen na de plechtigheid. Kijk voor inspiratie en tips in het hoofdstuk Condoleance.