Welkom op Uitvaart-Leiden

Lichaam ter beschikking stellen

In Nederland zijn drie vormen van lijkbezorging toegestaan. De meest gekozen is crematie, daarna begraven en een heel klein deel kiest voor lichaamsdonatie. Een lichaam kan alleen worden gedoneerd aan een van de acht anatomische instituten in Nederland. Het Leids Universitair Medisch Centrum is zo’n anatomisch instituut.

Bij lichaamsdonatie wordt het lichaam van een overledene gebruikt voor de medische wetenschap. Zo worden ze gebruikt om artsen in opleiding te leren opereren. Maar het kan ook zijn dat een lichaam wordt gebruikt voor een specifiek onderzoek. Soms gebruiken artsen een lichaam om zich voor te bereiden op een moeilijke operatie.

Als het lichaam is ‘opgebruikt’ wordt het uiteindelijk met meerdere lichamen tegelijk gecremeerd. De familie kan het lichaam in geen enkel geval terug krijgen. Dat houdt dus in dat er voor de nabestaanden geen echte plek is waar hun dierbare is begraven of verstrooid. Doorgaans moet het lichaam van een overledene binnen 24 uur worden binnengebracht bij het LUMC. Daardoor is er ook weinig tijd om een uitvaartplechtigheid te houden waar de kist met de overledene bij is. Meestal kiest de familie er voor om op een later tijdstip een uitvaartplechtigheid te houden. Op de plek waar doorgaans de kist met de overledene staat wordt dan een foto van de overledene geplaatst.

Bij leven inschrijven

Iemand kan alleen voor lichaamsdonatie in aanmerking komen als hij of zij zich bij leven aanmeldt bij de afdeling Anatomie en Embryologie van het LUMC. Omdat tegenwoordig veel mensen kiezen voor lichaamsdonatie is er sprake van een overschot. Daarom heeft het LUMC besloten om voor onbepaalde tijd geen mensen meer in te schrijven die ouder zijn dan 70 jaar. Ook mogen alleen mensen die wonen in Leiden of directe omgeving (postcodes 2000 t/m 2899) zich inschrijven.

Kijk voor meer informatie op de website van het LUMC. Aanmelden kan door te bellen met telefoonnummer 071-5269303 of per email via lichaamsdonatie@lumc.nl.

Overlijden in regio Leiden melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206