Welkom op Uitvaart-Leiden

Grafmonument kiezen

Het plaatsen van een grafmonument laat doorgaans enkele maanden op zich wachten. Die tijd is nodig om de grond te laten inklinken. Zou men te snel na de begrafenis al een grafmonument plaatsen dan is de kans groot dat het monument beschadigd raakt als gevolg van verzakking. Nabestaanden hebben dus alle tijd om zich rustig te oriënteren op de keuze van het grafmonument.

Op het gebied van grafmonumenten is de keuze heel groot. Er zijn tientallen kunstenaars en steenhouwerijen die grafmonumenten aanbieden. Voor veel mensen is het moeilijk om tot een keuze te komen, juist omdat het aanbod zo groot is. Er zijn een paar praktische tips die kunnen helpen om te komen tot een keuze die het beste past bij de nabestaanden en de overledene.

De eerste tip is om rustig op een rij te zetten welk budget er beschikbaar is voor het grafmonument. Grafmonumenten zijn er in diverse prijscategorieën. De prijzen worden opgebouwd uit bijvoorbeeld de gebruikte materialen, de hoeveelheid arbeid die geleverd moet worden etc. Als het budget duidelijk is kan er heel gericht worden gekeken naar grafmonumenten.

Vraag altijd naar eerder werk als u er voor kiest om het grafmonument te laten maken door een kunstenaar. Vraag bij voorkeur ook naar werk dat al een aantal jaren oud is, op die manier wordt zichtbaar of de kunstenaar werk levert dat niet al na een paar jaar uit elkaar valt.

Wandel over de begraafplaats

Maak een of meerdere wandeling(en) over de begraafplaats en kijk naar graven van anderen. Op die manier wordt duidelijk wat iemand mooi vindt en wat niet. Smaken verschillen waardoor het heel goed mogelijk is dat iets wat de één heel mooi vindt, juist heel lelijk wordt gevonden door een ander. Ga daarom altijd af op je eigen gevoel.

Regels

Elke begraafplaats heeft zijn eigen regels als het gaat om de vrijheid die nabestaanden hebben bij het kiezen van een grafmonument. De regels kunnen verschillen per grafvak. Soms wil de beheerder van de begraafplaats dat op een deel van de begraafplaats eenheid is in de graven. In dat geval is er voor nabestaanden weinig keuze en staan bijvoorbeeld de afmetingen, materialen en kleuren al vast. Het is verstandig om de beheerder van de begraafplaats te vragen wat de mogelijkheden zijn. Kijk voor contactgegevens van de begraafplaatsen in het hoofdstuk Begraafplaatsen in Leiden

Overlijden in regio Leiden melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206