Welkom op Uitvaart-Leiden

Condoleance

De condoleance is de gelegenheid waar belangstellenden van de uitvaart de directe nabestaanden kunnen condoleren met het verlies. De familie kan helemaal zelf bepalen hoe de condoleance er uit ziet. Soms is het heel sober, maar het komt ook regelmatig voor dat nabestaanden er voor kiezen om het leven van de overledene te vieren na de uitvaart.

Meestal begint de condoleance met een gelegenheid om de nabestaanden te condoleren, maar het kan ook zijn dat de familie dat juist liever niet wil. Vaak zijn de nabestaanden heel moe van alle emoties en zaken die ze in de dagen voor de uitvaart hebben moeten regelen. Als de plechtigheid dan is afgelopen willen ze even de tijd hebben om rustig te kunnen zitten. Als dat het geval is wordt dit doorgaans aan het einde van de plechtigheid meegedeeld. De belangstellenden kunnen dan in de dagen na de uitvaart hun condoleance over brengen door even langs te gaan of te bellen.

Bier, wijn, en bittergarnituur

Soms wordt er bij de condoleance alleen koffie en thee geserveerd met een plakje cake. Maar het kan ook zijn dat de familie er voor kiest om luxe hapjes te laten serveren. Soms wordt er zelfs een toost uitgebracht op het leven van de overledene. Het kan zijn dat er bijvoorbeeld live muziek is, maar het kan ook zijn dat het juist heel erg stil is. Het is maar net hoe de nabestaanden willen dat de condoleance wordt ingevuld. Omdat mensen tegenwoordig vaak ver uit elkaar wonen en men elkaar nog maar weinig ziet in reallife kiezen veel families er voor om de tijd te nemen voor de condoleance. Op die manier heeft iedereen alle tijd om met elkaar te praten en herinneringen op te halen aan de overledene.

Een mooie invulling van de condoleance kan ook zijn dat de nabestaanden er voor kiezen om het lievelingseten van de overledene te laten serveren.

Locaties voor de condoleance

De meeste condoleances in Leiden worden gehouden in een van de koffiekamers van crematorium Rhijnhof. In deze koffiekamers kan gekozen worden uit een zeer uitgebreid assortiment aan hapjes en dranken. Men kan van te voren aangeven hoelang de condoleance zal gaan duren. Het is wel de bedoeling dat families zich houden aan de afgesproken tijden omdat er mogelijk nog een familie gebruik wil maken van de koffiekamer. Het voordeel van de koffiekamer van Rhijnhof is dat de belangstellenden zich na de crematie of begrafenis niet meer hoeven te verplaatsen naar een andere locatie.

Het komt ook regelmatig voor dat families er voor kiezen om de condoleance te houden in een locatie die helemaal niets te maken heeft met de uitvaartbranche. Soms vinden mensen deze locatie te beladen en willen ze liever naar een plek waar men in het ‘gewone leven’ ook wel eens komt. Wat te denken van een leuk café of restaurant in Leiden?

Het kan ook heel bijzonder en persoonlijk zijn om de condoleance te houden op de plek waar de overledene is getrouwd. Stel dat de overledene de mooiste dag van zijn/haar leven heeft gevierd in Partycentrum Groenoord, dan kan het heel speciaal zijn om juist daar samen te komen na de uitvaartplechtigheid.

Vrijwel alle horecagelegenheden in Leiden werken graag mee aan een condoleance. Het is wel verstandig om vooraf een aantal goede afspraken te maken zodat iedereen in alle privacy samen kan zijn tijdens de condoleance.

Condoleance thuis houden

Het kan ook een mogelijkheid zijn om de condoleance in eigen huis te houden. Het is wel belangrijk dat er thuis genoeg ruimte is om alle belangstellenden te kunnen ontvangen. Een thuis condoleance vraagt doorgaans wel meer organisatie dan een condoleance in bijvoorbeeld het crematorium. Er moeten zaken worden geregeld voor de catering, garderobe, zitplaatsen en bediening. Uw uitvaartondernemer heeft veel ervaring met het regelen van een condoleance bij families thuis. Het is daarom verstandig om de uitvaartondernemer te vragen om alles te organiseren. Op die manier kan de familie in de dagen tussen het overlijden en de uitvaart alle tijd nemen om bij de overledene te zijn.

Online condoleren op Condoleance.nl

Tegenwoordig vinden veel mensen het prettig om naast de fysieke condoleance ook online hun medeleven over te brengen. Op Condoleance.nl kan gratis een condoleanceregister worden aangemaakt voor de overledene. Het register blijft twee maanden online staan, daarna kan de familie het register zelf uitprinten of er voor kiezen om het register te laten afdrukken in een boek. Als de familie wil dat het register langer dan twee maanden online blijft wordt een kleine bijdrage gevraagd voor de hostingkosten van de website.

Overlijden in regio Leiden melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206