Uitvaartcentrum
In Leiden zijn diverse uitvaartondernemers met een eigen uitvaartcentrum. Er zijn ook uitvaartondernemers die zelf niet beschikken over een uitvaartcentrum. Deze uitvaartondernemers hebben meestal afspraken met collega’s waar ze faciliteiten kunnen huren. Een uitvaartcentrum is de plek waar de overledene opgebaard kan worden in de dagen tussen het overlijden en de uitvaart.
Een uitvaartcentrum beschikt over een of meerdere opbaarkamers. De opbaarkamer is de ruimte waar familie, vrienden en ander belangstellenden bij de overledene kunnen zijn. Meestal is de de kist open zodat men de overledene kan zien en desgewenst ook aanraken. Soms vragen nabestaanden aan de uitvaartverzorger om de kist te sluiten. Het komt voor dat mensen het niet prettig vinden om een overledene te zien. Het kan ook gebeuren dat de uitvaartverzorger de nabestaanden adviseert om de kist gesloten te houden. Dat doet de uitvaartondernemer als het lichaam van de overledene heel zwaar is beschadigd ten gevolge van bijvoorbeeld een ongeval of een brand. Maar het kan ook zijn dat het lichaam van de overledene pas na lange tijd is gevonden waardoor het lichaam al in verre staat van ontbinding is. Het is overigens aan de familie om uiteindelijk een beslissing te nemen over het wel of niet openen van de kist.
De kist met de overledene staat op een zogenaamde kistkoeling die er voor zorgt dat het lichaam koel blijft waardoor de ontbinding wordt vertraagd. Als het bezoek weer naar huis is zorgt de uitvaartverzorger er voor dat de overledene in de koelingsruimte wordt plaatst. De bezoeken aan de overledene worden vooraf besproken met de uitvaartondernemer zodat die er voor kan zorgen dat de kist met de overledene altijd op tijd klaar staat. Een goede planning is helemaal belangrijk als het gaat om een klein uitvaartcentrum met maar één opbaarkamer.
24 uur per dag bij de overledene
Er zijn ook uitvaartcentra in Leiden die de beschikking hebben over zogenaamde 24-uurs kamers. Dit zijn opbaarkamers waar de nabestaanden een eigen sleutel van krijgen. Op die manier kunnen ze zonder vooraf een afspraak te maken bij de overledene zijn wanneer, hoe vaak en hoelang ze maar willen. De kist met de overledene wordt geplaatst op een kistkoeling waardoor het lichaam koel blijft. Vaak wordt de ruimte zelf ook koel gehouden met een airco.
Thuis opbaren
De overledene kan ook thuis worden opgebaard. Dat kan heel prettig zijn voor de nabestaanden omdat ze hun overleden dierbare in de dagen tot de uitvaart nog even bij zich hebben. Bij een thuisopbaring kan de overledene worden opgebaard in een kist of opbaarplank, maar het is ook mogelijk om de overledene op te baren in het eigen bed. De uitvaartondernemer kan zorgen voor de nodige faciliteiten zoals een koeling om een thuisopbaring mogelijk te maken.
Uitvaartplechtigheid in uitvaartcentrum
Sommige uitvaartondernemers hebben in hun uitvaartcentrum ook de beschikking over een aula waar de uitvaartplechtigheid gehouden kan worden. Deze aula’s beschikken over alle faciliteiten die nodig zijn om er een uitvaart te kunnen houden. Sommige families vinden het handig om alles (opbaring en plechtigheid) te houden op dezelfde locatie. Maar er zijn in Leiden uiteraard ook nog tientallen andere locaties waar een uitvaartplechtigheid gehouden kan worden. Denk bijvoorbeeld aan een zalencentrum, kroeg of de eigen achtertuin. Kijk voor inspiratie in het hoofdstuk Waar hou je de plechtigheid.
Condoleance in uitvaartcentrum
Soms is het ook mogelijk om de condoleance te houden in het uitvaartcentrum. Als dat het geval is dan beschikt het uitvaarcentrum doorgaans over een moderne keuken waardoor families kunnen kiezen uit diverse arrangementen. Er zijn ook andere hele mooie locaties in Leiden waar een condoleance gehouden kan worden. Dat kan bijvoorbeeld bij crematorium Rhijnhof, maar het kan ook in een restaurant of café in het centrum van Leiden of gewoon thuis. Kijk voor inspiratie in het hoofdstuk Condoleance.