Welkom op Uitvaart-Leiden

Direct regelen na overlijden

Als iemand is overleden moeten een aantal zaken relatief snel worden geregeld, andere zaken kunnen wat langer op zich laten wachten. Op deze pagina staan in chronologische volgorde de eerste zaken die nabestaanden moeten regelen.

Huisarts


De eerste taak is om de huisarts op te bellen. Deze zal na de melding langskomen om een verklaring van overlijden op te stellen. Deze verklaring is nodig om bij de gemeente Leiden een verlof tot begraven of crematie te krijgen. Zonder dit verlof mag de overledene niet worden begraven of gecremeerd. Als iemand is overleden in het LUMC dan zal de behandelend arts de verklaring van overlijden opstellen.

Mocht uw huisarts niet bereikbaar zijn dan kunt u contact opnemen met de huisartsenpost in Leiden op telefoonnummer: 0900-5138039.

Uitvaartverzekering

Heeft de overledene een uitvaartverzekering? De meeste mensen bewaren hun uitvaartpolis bij de andere belangrijke papieren. Als de overledene een uitvaartverzekering heeft dan is het belangrijk om uit te zoeken of het gaat om een natura verzekering of een kapitaal verzekering. Lees er meer over in het hoofdstuk Uitvaartverzekering.

Wensen overledene

Heeft de overledene zijn of haar uitvaartwensen vastgelegd? Meestal worden uitvaartwensenlijsten bewaard bij de andere belangrijke papieren. De wensenlijst kan worden gebruikt bij het bespreken van de uitvaart met de uitvaartondernemer

Vergelijk uitvaartondernemers uit Leiden

Er werken tientallen uitvaartondernemers in Leiden. Allemaal hebben ze hun eigen tarieven en ook de kwaliteit van de dienstverlening kan verschillen. Vergelijk daarom altijd eerst verschillende uitvaartondernemers met elkaar op Uitvaartmarkt.nl. Het vergelijken is gratis voor zowel de uitvaartondernemer als de aanvrager. Binnen enkele uren ontvangt de aanvrager aan de hand van de ingevulde wensenlijst offertes. Sommige uitvaartondernemers sturen ook een video mee waarin ze zichzelf presenteren. Op die manier kunnen nabestaanden voorkomen dat ze het afscheid van hun dierbare moeten regelen met iemand waar ze zich helemaal niet bij op hun gemak voelen.

Het is ook mogelijk om kosteloos uitvaartondernemers met elkaar te vergelijken op www.uitvaartoffertes.nl

Er is geen enkele reden om al binnen een paar uur een uitvaartondernemer te kiezen. Sterker nog, meestal vinden nabestaanden het juist prettiger om de eerste uren eerst samen te zijn met elkaar en de overledene. Lees meer tips over hoe u vele honderden euro’s kan besparen en vervelende ervaringen met uitvaartondernemers kunt voorkomen in het hoofdstuk Uitvaartondernemer kiezen in Leiden.

Opbaring

Nadat er een afspraak is gemaakt voor het eerste gesprek met de uitvaartondernemer kunnen de nabestaanden alvast nadenken over de opbaring. Men kan er voor kiezen om de overledene thuis op te baren of in een uitvaartcentrum. Ook kan men vast bedenken welke kleding de overledene aan krijgt. Daarnaast is het handig om een foto van de overledene klaar te leggen zodat de uitvaartverzorger kan zien hoe de overledene zijn of haar kapsel droeg.

Invulling uitvaart

In de dagen tussen het overlijden en de begrafenis of crematie zullen de nabestaanden het afscheid regelen met de uitvaartondernemer. Het is belangrijk om afscheid te nemen op de manier zoals de nabestaanden het graag willen. Iedereen doet dat op zijn of haar eigen manier. Er zijn in Leiden heel veel mogelijkheden om er een heel speciaal en persoonlijk afscheid van te maken. In de infotheek van uitvaart-leiden.nl is in diverse hoofdstukken inspiratie te vinden om een afscheid in eigen stijl vorm te geven. Denk bijvoorbeeld aan bijzonder rouwvervoer of een plechtigheid in de eigen achtertuin. Vrijwel alles is mogelijk. Een goed afscheid is heel belangrijk voor de rouwverwerking.

Pas op voor dieven

Wees voorzichtig met het verspreiden van adresgegevens in combinatie met het tijdstip van de uitvaart. Er zijn helaas (uitvaart)dieven die rouwadvertenties en mededelingen over uitvaarten op sociale media afstruinen om toe te slaan tijdens de uitvaart. Gebruik het adres van de uitvaartondernemer als correspondentieadres. Een andere tip is om mensen uit de buurt te vragen om op de dag van de uitvaart extra goed op te letten op het huis. Laat verder ook nooit belangrijke/waardevolle spullen achter in de auto als u deze parkeert bij het uitvaartcentrum, begraafplaats of crematorium. Dit zijn plekken waar een grotere kans is op auto inbraak.

Overlijden in regio Leiden melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206