Welkom op Uitvaart-Leiden

Regel je eigen uitvaart

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom mensen bij leven al hun eigen uitvaart willen regelen. Het kan zijn dat iemand weet dat hij of zij niet lang meer te leven heeft, maar het kan ook zijn dat iemand die helemaal gezond is graag wil dat zijn of haar uitvaart al is geregeld. Het kan een hele geruststellende gedachte zijn als iemand weet dat zijn of haar nabestaanden in ieder geval niet met grote vragen over de uitvaartwensen achterblijven. Het is mogelijk om bij leven al de hele uitvaart te regelen, maar het kan ook al volstaan door alleen een aantal basiszaken vast te leggen.

Het komt helaas nog regelmatig voor dat uitvaartverzorgers bij families thuis komen waar men niet eens weet of de overledene begraven of gecremeerd wilde worden. Als de nabestaanden er dan zelf ook niet uitkomen kan dat zorgen voor onnodige extra spanning in een toch al zeer emotionele tijd. Het is daarom verstandig om bij leven duidelijk te maken aan je naasten wat je voorkeur is op het gebied van begraven of cremeren. Er kan eventueel ook gekozen worden om het lichaam na overlijden ter beschikking te stellen aan het Leids Universitair Medisch Centrum. Maar het is wel belangrijk om je te realiseren dat lang niet alle lichamen aangenomen (kunnen) worden. Kijk voor meer informatie hierover in het hoofdstuk Lichaam ter beschikking stellen.

De meeste mensen weten wel of ze een voorkeur hebben om na overlijden te worden begraven of gecremeerd. Maar het kan ook zijn dat iemand moeite heeft om een keuze te maken. In dat geval kan het helpen om meer te lezen over wat er allemaal mogelijk is op het gebied van cremeren en begraven in Leiden. Kijk daarvoor in de hoofdstukken Begraafplaatsen in leiden en Crematorium Leiden. Het kan ook zinvol zijn om meer te lezen over het onderwerp gedenken. Lees daar meer over in het hoofdstuk Grafmonument kiezen en Asbestemming in Leiden.

Organiseer je eigen uitvaartplechtigheid

Het is mogelijk om alles al helemaal tot in detail te regelen. Als iemand dat wil dan kan hij of zij nadenken over de invulling van de uitvaartplechtigheid. Denk daarbij aan de manier waarop belangstellenden ontvangen zullen worden. Welke muziek wordt er gedraaid, wie mogen er wat zeggen tijdens de plechtigheid, heb je voorkeur voor de kleding die mensen dragen tijdens de uitvaart, bloemen etc. Het kan ook heel bijzonder zijn om zelf een boodschap na te laten. Dat kan door een verhaal op te schrijven, maar het is ook mogelijk om een video te maken waarin iemand een laatste boodschap overbrengt tijdens de uitvaart. Deze kan vooraf worden opgenomen. Als iemand een heel eenvoudige film wil maken dan is dit doorgaans zelf te regelen via bijvoorbeeld de camera van de telefoon.

De meeste uitvaartplechtigheden worden gehouden in de aula van een uitvaartcentrum, begraafplaats of het crematorium. Maar het kan juist ook heel persoonlijk en bijzonder zijn om de plechtigheid op een hele andere locatie in Leiden te houden. Denk bijvoorbeeld in een zalencentrum, kroeg of waarom niet gewoon thuis? Kijk voor uitgebreide informatie over locaties voor de uitvaartplechtigheid in het hoofdstuk Waar hou je de plechtigheid.

Na de uitvaartplechtigheid wordt doorgaans een condoleance gehouden. Dit kan een hele sobere bijeenkomst zijn waar de nabestaanden op een rij staan zodat alle belangstellenden hen kunnen condoleren. Men krijgt dan een kopje koffie of thee. Maar het kan natuurlijk ook heel bijzonder zijn om een soort van afscheidsfeest te houden. Helaas kan de overledene er niet meer bij zijn, maar het kan natuurlijk wel een mooie gedachten zijn om te weten dat je dierbaren na overlijden samen toosten op jouw leven. Iedereen kan helemaal zelf bepalen hoe de condoleance wordt ingevuld en waar deze wordt gehouden. Kijk voor inspiratie in het hoofdstuk Condoleance in Leiden.

Hoe leg je je uitvaartwensen vast?

Er zijn verschillende manieren om je eigen uitvaartwensen vast te leggen. Het meest eenvoudige is om de uitvaartwensen op papier te zetten en deze te bewaren bij de belangrijke papieren. Het is dan wel heel belangrijk om (bij voorkeur meerdere) dierbaren bij leven op de hoogte te stellen van het bestaan van de wensenlijst. Een andere manier om je wensen kenbaar te maken kan zijn door er gewoon eens over te praten met je naaste(n). Natuurlijk is het niet het leukste onderwerp om over te praten, maar het kan toch erg geruststellend zijn om te weten dat je naasten op de hoogte zijn van je voorkeuren.

Kijk voor uitgebreide informatie over het vastleggen van uitvaartwensen in de infotheek van Uitvaart.nl. In het hoofdstuk Wensen vastleggen staan alle mogelijkheden op een rij.

Uitvaart vanaf 1.875 euro

In Leiden kan je al een compleet verzorgde uitvaart regelen vanaf 1.875 euro. Binnen dit pakket vallen onder andere het overbrengen van de overledene naar een uitvaartcentrum en het crematorium. Het verzorgen van de overledene en de crematie. Na een maand kan je bij het crematorium de as van de overledene ophalen. Bestel dit pakket op www.budgetcrematie.nl/direct of bel met nummer 088 - 605 1206

Intiem afscheid

Het is ook mogelijk om een persoonlijke en toch goedkope uitvaart te regelen waarin ruimte is voor een kort afscheid. Pakket ‘Intiem’ biedt de mogelijkheid voor een kort afscheid met maximaal 12 personen een uur voor de crematie. Je kan dit afscheid naar eigen inzicht invullen om zo op persoonlijke en passende wijze afscheid te nemen en nog even bij de overledene te zijn.

Pakket intiem kan je al regelen vanaf 2.695 euro. Bestel dit pakket op www.budgetcrematie.nl/intiem of bel met nummer 088 - 605 1206

Uitgebreid afscheid

Het is ook mogelijk om voor een scherp tarief een compleet verzorgde uitvaart te regelen. Inclusief een rouwbezoek (een uur voor de crematieplechtigheid), een plechtigheid in de aula van het crematorium en een condoleance met koffie en thee. Vanaf de dag van de melding zal een uitvaartverzorger je helpen om alle wensen voor het afscheid te bespreken.

Pakket uitgebreid kan je regelen vanaf 4.750 euro. Bestel dit pakket op www.budgetcrematie.nl/uitgebreid of bel met nummer 088 - 605 1206

Begrafenis in Leiden

Een begrafenis is doorgaans wat duurder dan een crematie. Dit prijsverschil zit hem in de kosten die door de begraafplaats in rekening worden gebracht voor de grafrechten en het onderhoud. Budgetcrematie.nl kan een begrafenis regelen vanaf 2.235 euro. Dit is inclusief een begrafenis in een algemeen graf voor de duur van tien jaar. Uiteraard is het ook mogelijk om te kiezen voor een ander graf.

Kijk voor de mogelijkheden op www.budgetbegrafenis.nl of bel met nummer 088 - 605 1206.

Overlijden in regio Leiden melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206