Welkom op Uitvaart-Leiden

Verder na verlies dierbare

De meeste nabestaanden komen in de eerste dagen na het overlijden van hun dierbare nog nauwelijks toe aan het besef wat het verlies met hen doet. De eerste dagen is het doorgaans heel druk en er moet heel veel worden geregeld voor de uitvaart. Maar in de periode na de uitvaart komen de eerste momenten dat de nabestaanden hun dierbare echt missen bij de dagelijkse dingen.

Het gemis kan heel pijnlijk voelbaar worden tijdens eenvoudige dagelijkse momenten. Denk bijvoorbeeld aan iemand die zijn partner heeft verloren en die alleen wakker wordt, alleen moet ontbijten, de krant lezen, boodschappen doen, koken, televisie kijken en slapen. Het zijn maar voorbeelden van momenten waarop iemand heel veel pijn kan voelen van het gemis. Meestal slijt het ergste gevoel van het gemis in de loop van de tijd, maar het kan ook zijn dat iemand zoveel verdriet heeft dat hij er alleen niet meer uit komt. In die situatie kan iemand terecht bij verschillende instanties in Leiden. Soms kan het bijvoorbeeld helpen om in contact te komen met lotgenoten of om te praten over het verlies met een psycholoog.

Hieronder staan een aantal instanties waar mensen in Leiden terecht kunnen voor hulp bij rouw.

De huisarts

De meeste mensen hebben een goede vertrouwensband met hun huisarts. Het kan daardoor heel goed zijn om als eerste contact op te nemen met de huisarts. De huisarts weet precies waar iemand doorheen gaat na het overlijden van een dierbare. Alleen al het praten over het verlies kan helpen, maar de huisarts kan iemand ook doorverwijzen naar de juiste instanties voor extra hulp.

Humanitas Rijnland

Humanitas heeft in Leiden een lokale afdeling waar mensen terecht kunnen voor verschillende zaken. Ook voor mensen in rouw biedt Humanitas heel gerichte en persoonlijke hulp. Mensen die een dierbare hebben verloren kunnen via Humanitas in contact komen met een ervaren vrijwilliger die een luisterend oor heeft en die vaak zelf ook ervaring heeft met verlies.

Humanitas Rijnland
Bestuur & secretariaat
Postbus 496
2300 AL Leiden
Tel. 06-12919047
rijnland@humanitas.nl
Website Humanitas Rijnland

Sensoor regio Noord-West

Sensoor heeft een lokale afdeling in Leiden. Sensoor biedt mensen in rouw een heel laagdrempelige manier om hulp te krijgen. Op de site van Sensoor kan iemand in rouw chatten met mensen die ervaring hebben in het bieden van hulp aan mensen in rouw. Er is ook een speciaal telefoonnummer waar mensen naar kunnen bellen. De hulp kan ook worden geboden via e-mail.

Sensoor Leiden
Postbus 11104
2301 EC Leiden
071 514 35 78
leiden@sensoor.nl
Website Sensoor Leiden

Online informatie en advies via Uitvaart.nl

Op Uitvaart.nl is heel veel informatie te vinden over rouw. De informatie is er voor mensen in rouw, maar ook voor mensen die te maken hebben met iemand in hun omgeving die in rouw is. De informatie is opgedeeld in overzichtelijke hoofdstukken. Naast geschreven informatie zijn er ook diverse korte films te bekijken waarin prof. Dr. Manu Keirse van de Universiteit van Leuven uitleg geeft over verschillende onderwerpen die te maken hebben met rouw.

 • Rouwen - Hoe doe je dat?
 • Normale rouw bestaat niet - misverstanden over het rouwproces
 • Emotionele aspecten - rouwproces werkt bij iedereen anders
 • Lichamelijke aspecten - rouw kan zorgen voor lichamelijke klachten
 • Steun van anderen - steun van mensen uit de omgeving
 • Hoe is iemand overleden? - invloed op het rouwproces
 • Verlies van een kind - gevolgen voor ouders en hun omgeving
 • Rouw bij kinderen - kinderen rouwen op hun eigen manier
 • Rouw bij verstandelijk gehandicapten - goede begeleiding zeer belangrijk

 • Overlijden in regio Leiden melden?
  Bel nu direct: 088 - 605 1206