Crematorium Leiden
Als iemand in Leiden wordt gecremeerd zal dit doorgaans plaatsvinden in Crematorium Rhijnhof. Op de dag van de crematie worden de belangstellenden ontvangen in de ontvangsthal waar ze verblijven in afwachting van het moment dat de aula open gaat. De familie neemt doorgaans eerst plaats in de familiekamer waar men nog even wat kan drinken voordat de uitvaartplechtigheid begint.
De kist met de overledene wordt meestal al klaar gezet in de aula voordat de belangstellenden komen. Maar het kan ook zijn dat er juist voor wordt gekozen om eerst iedereen plaats te laten nemen in de aula waarna de directe nabestaanden de kist met de overledene de aula in dragen. De kist wordt doorgaans in het midden vooraan geplaatst, de directe nabestaanden nemen plaats op de eerste rij(en). Meestal is de kist gesloten tijdens de plechtigheid, maar als de familie wil dat de kist open is tijdens de crematieplechtigheid dan kan dat ook.
Hoe de plechtigheid er uit ziet is helemaal aan de familie. Die kan zelf helemaal bepalen hoe het afscheid er uit ziet. Aan het einde van de plechtigheid kan men er voor kiezen om alle belangstellenden nog even langs de kist te laten lopen. Het kan ook zijn dat de nabestaanden er voor kiezen om de kist als eerste de aula te laten verlaten al dan niet gevolgd door een paar directe nabestaanden.
Meestal wordt er na de plechtigheid een condoleance gehouden. Dat kan in een van de koffiekamers van het crematorium, maar het is ook mogelijk dat de familie er voor kiest om de condoleance ergens anders te houden. Kijk voor inspiratie om een condoleance helemaal naar eigen wens en smaak in te vullen in het hoofdstuk Condoleance in Leiden. Soms kiest men er voor dat een paar nabestaanden mee gaan naar de ovenruimte waar de kist met de overledene in de oven wordt ingevoerd.
De crematie
Een crematie wordt ook wel lijkverbranding genoemd. Tegenwoordig is het crematieproces helemaal computergestuurd. Sommige moderne crematoria beschikken over een speciaal automatisch invoersysteem waarmee de overledene heel piëteitsvol wordt ingevoerd in de oven. Als de kist met de overledene in de ovenruimte komt wordt de kist geplaats op de invoermachine voor de opening van de oven. Als de medewerker van het crematorium het crematieproces start op het touchscreen gaat de kist langzaam omhoog naar de hoogte van de deur van de oven. De ovendeur gaat dan automatisch open. De kist wordt dan in de oven geplaatst waarna de deur van de oven weer dicht gaat.
Het crematieproces is dan begonnen en zal ongeveer vijf kwartier in beslag nemen. Crematieovens zijn in Nederland allemaal aangesloten op speciale filtersystemen die er voor zorgen dat alle rook wordt gefilterd. Dit gaat zo nauwkeurig dat er eigenlijk alleen nog warme lucht wordt uitgestoten tijdens een crematie.
Na de crematie haalt een medewerker van het crematorium de as uit de oven. De as wordt in een asbus voor minimaal een maand geplaatst in de algemene nis van het crematorium. Na een maand mag de familie de as ophalen en kan men een asbestemming kiezen.
Als u meer wilt weten over hoe een crematie in zijn werk gaat dan kunt u daarvoor terecht op Uitvaart.nl. Daar is het hele proces tot in detail beschreven en zijn ook foto’s te zien van crematieovens. Kijk hiervoor in het hoofdstuk De crematieoven.
Faciliteiten crematorium Rhijnhof
Crematorium Rhijnhof beschikt over twee aula’s. De grootste aula heeft 95 zitplaatsen. In de kleine aula zijn 18 zitplaatsen. Beiden aula’s zijn voorzien van moderne faciliteiten die nodig zijn om een uitvaartplechtigheid te kunnen houden. Het is ook mogelijk om de plechtigheid te houden in de buitenaula. De buitenaula ligt midden in het groen en is bij mooi weer zeker het overwegen waard.
Het crematorium beschikt ook over twee koffiekamers waar een condoleance naar wens van de familie gehouden kan worden.
Crematorium Rhijnhof
Laan te Rhijnhof 4
2332 HZ Leiden